Diş Eti Hastalıkları Periodontoloji gingivitis olarak da isimlendirilmekte olan diş eti iltihabı ile başlamaktadır. Hastalıkların erken zamanı olan gingivitis meydana geldiğinde diş etleri kanamalı, şiş ve kırmızı görünümlü bir yapıdadır.
Şayet tedavi edilmezse hastalık periodontitise dönüşerek, diş eti ve dişleri temizlemek ile görevli olan alveol kemiğinde de ağır, geri dönüştürülemez bir hasara yol açabilmektedir. Bu diş eti hastalıklarının en üst safhası olup önlem alınmamış ise enfeksiyon devam ederek diş sallanmasına ve çekilmesine yol açabilmektedir. Periodontoloji diş eti hastalıklarını önleyebilmek için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
İçindekiler:
- Periodontoloji Ne Demek?
- Periodontoloji Diş Eti Hastalıkları Tanı Ve Tedavileri
- Periodontoloji Diş Eti Çekilmesi Nedir?
- Periodontoloji Diş Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Periodontoloji Diş Eti Çekilmesi Tedavisi
- Periodontoloji Diş Eti Temizliği Nasıl Oluyor?
- Periodontoloji Diş Eti Uzmanı
- Periodontoloji Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı
- Periodontoloji Diş Eti Kesimi
- Periodontoloji Diş Eti Hastalıkları Tanı Ve Tedavileri
- Periodontoloji Diş Eti Kanseri
- Periodontoloji Diş Eti Tedavisi Fiyatları 2024
- Sonuç
Periodontoloji Ne Demek?
Periodondoloji ne demek? Bu soru için genel anlamda tıbbın diş etlerinin ve çene kemiğinde dişleri destekleyen dokuların sağlığına odaklanan dalıdır. Bu alanda bulunan uzmanlar Periodontist olarak adlandırılmakta olup Diş Hekimliği dışında, üç senelik daha eğitim ve öğretim görmektedir.
Diş hastalıkları ile ağız etrafındaki dokular ile ilgilenen bu bilim dalı bakteri planlarını, sistemik hastalıkları yahut beslenme neticesinde oluşan diş eti hastalıklarını tedavide kullanılmaktadır.
Yunan Diş Çevresi anlamını taşımakta olan Periodonti kelimesinden türemiş olup, diş çevresindeki dokuları etkileyen durumların çözülmesinde etkilidir.
Periodontoloji Diş Eti Hastalıkları Tanı Ve Tedavileri
Periodontoloji diş eti hastalıkları tanı ve tedavileri kendi içerisinde oldukça geniş bir konudur. Çünkü diş fırçalama esnasında kanayan diş etleri;
- Diş etlerine hassasiyet,
- Kronik ağız kokusu,
- İltihap akıntıları,
- Diş arasındaki mesafelerin artması tarzı farklı belirtiler ile kendisini hissettiren diş eti rahatsızlıkları doğal dişlerin kaybına ve sindirim işlevlerine zarar verilebilmektedir.
Gintivitis olarak isimlendirilen diş eti iltihabı ile karakterize edilen Periodontal hastalıklar erken dönemlerde çok rahatsız edici semptomlara yol açamasa da ilerleyen dönemlerde diş eti ve dişleri destekleyen alveol kemiğine zarar verebilmektedir.
Periodontoloji Diş Eti Çekilmesi Nedir?
Periodontoloji diş eti çekilmesi durumutemel olarak diş etlerinin dişlerden uzaklaşarak, diş köklerinin açığa çıkarak çekilmesi olarak açıklanabilir. Böylece dişlerde hassasiyet, diş kaybı ve enfeksiyon gibi durumların yükselmesine yol açabilmektedir.
Diş eti çekilmesi aynı zamanda dişlerin çürüklere karşı korunmasına da neden olabilmektedir. Yaş ile birlikte diş eti çekilmesi riskleri de yükselmektedir. Çevresel ve genetik unsurlara bağlı şekilde genç yaşta da bunlar görülebilmektedir. Şayet tedavi edilmezse diş kaybı gibi riskler ortaya çıkabilmektedir.
Periodontoloji Diş Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Periodontoloji diş eti tedavisi her hasta için özel planlı şekilde gerçekleştirilmektedir. Hastalık tedavisinde hekim ve hasta iş birliği önem taşıdığı gibi, bakteri plağın zararlarını, nasıl temizleneceğini bilmek de tedavilerin başarısı için önem taşımaktadır.
Tedavide ilk olarak dişlerin etrafında bulunan tüm diş taşları, özel alet ve ultrasonik cihazlar ile temizlenmektedir. Diş yüzeylerine de parlatma gerçekleştirilmektedir. İltihap derecesine bakılarak, bazı durumlarda lokal şekilde gerçekleştirilen anestezi altında diş eti ceplerinin içine ve kök yüzeylerine subgingivital küretaj olarak isimlendirilen derin diş temizliği yapılmaktadır.
Özellikle hastalarda akut diş eti enfeksiyonu gibi durumlarda gerçekleştirilen tedaviye yardım etmek hedefiyle antibiyotikten de faydalanılabilmektedir. Ayrıca anti bakteriyel yapıya sahip olan gargaralar da tavsiye edilmektedir. Kliniğimizde Periodontoloji diş eti tedavisi, daha üst seviye diş eti iltihaplanmalarında lokal anestezi ile gerçekleştirilmektedir.
Periodontoloji Diş Eti Çekilmesi Tedavisi
Periodontoloji diş çekilmesi tedavisi bu kapsamda farklı uygulamaları yapabilmektedir. Genel anlamda gingiva, periodontal bağ, sement ve alveol kemiği bu kapsamda bulunmaktadır. Genel anlamda diş eti temizliği, periodontal bakım, diş kökü düzeltme ve farklı cerrahi türleri içeren sorunların tedavisini içermektedir.
Bakım kapsamında diş kontrolü de sağlanmakta olup, düzenli bakıma benzer şekilde tedavisine yardım etmektedir. Bu bakıma gerek duyan hataların temizliği 3-4 ayda bir alması gerekebilmektedir.
Derin diş temizliği ise diş etlerinin uyuşturulması ile gerçekleştirilmektedir. Beslenme yahut ağız bakımının gerçekleştirilmemesinden ötürü oluşan zararlı bakterilerin temizlenmesini sağlamaktadır. Diş kök yüzeylerinin pürüzsüzleşmesinde etki göstermektedir.
Periodontoloji diş çekilmesi tedavisi bunun yanı sıra implantları da içerisine almaktadır. Periodontistler yumuşak ve sert dokular üzerine uzman olup, kendi gerçek dişiniz gibi görünen implantlar da uygulamaktadır.
Periodontoloji Diş Eti Temizliği Nasıl Oluyor?
“Periodontoloji diş eti temizliği nasıl oluyor?” sorusu için özel diş temizleme işleminin el aletleri kullanılarak yapıldığı şeklinde yanıt verilebilir. Bunun yanı sıra ultrasonik diş taşı temizleyici makinelerden yararlanmak da mümkündür.
Temizliğin asıl amacı diş eti sağlığı içindir. Diş üzerinde doğal bir mikro film tabakası oluşmakta olup streç filme benzetilebilir. Düzenli ağız bakımı ve fırçalama olmadığında üzerinde bakteriler oluşmaya başlamaktadır.
Düzenli diş fırçalama ile giderilmediğinde, tükürük bu bakterilerin çoğaldığını fark ederek beyne bildirmekte, beyin de kontrol altına almak için kimyasal atarak öldürüp, taşlaştırmaktadır. Bu bakımdan diş taşları beynin bir koruma şeklidir.
Periodontoloji Diş Eti Uzmanı
Periodontoloji diş eti uzmanımız ile iletişime geçmeden önce, Periodontitis’in neden meydana geldiği de bilinmesi gereken bir konudur. Bu farklı sebeplerden dolayı olup şu şekilde sıralamak mümkündür.
- Ağız hijyeninin iyi şekilde sağlanmaması
- Dişleri, diş etini ters yönde ve şiddetli şekilde fırçalamak
- Çok sert kıllı diş fırçalarını kullanmak
- Dişlerde şiddetli seviyede çapraşık durum
- Diş eti dokularını etkileyen periodontal hastalıklar olması
- Yaşlılık
- C vitamini eksikliği
- Hatalı yapılmış kaplama ve dolgular
- Diş etinde meydana gelen dejeneratif değişimler
Bunların yanı sıra farklı durumlar da Periodontitis’e yol açabilmektedir. Uzmanlık olan Periodontoloji diş eti uzmanı, bu gibi durumların her birine özel olarak müdahale etmektedir.
Periodontoloji Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı
Periodontoloji diş eti çekilmesi ameliyatı diş etlerine kaybetmiş olduğu sağlığı kazandırmak veya gülüş estetiğini sağlamak hedefiyle gerçekleştirilen cerrahi bir uygulamadır. Temel olarak öncelikle tedavi bölgesine lokal anestezi uygulanmaktadır.
Sonrasında da cerrahi el aletlerinden yardım alınarak diş etlerinden yararlanarak diş etleri kesilmekte yahut diş etleri daha yukarıya çekilmektedir. Bu operasyonlar ağız hijyeni kötü olan dişlere yapılabildiği gibi, hastaların isteğine göre gülerken diş etlerinin fazla görülmesi halinde de sağlanabilmektedir.
Periodontoloji diş eti çekilmesi ameliyatı çocuklarda yaşa ve genel sağlık durumuna göre gerçekleştirilebilmektedir. Yaşlılarda ise çoğunlukla diş eti rahatsızlıkları üzerinde gerçekleştirilmektedir. Ancak genellikle diş eti çekilmesi, diş eti düzeltilmesi ve periodontal problemlerin tedavisinde yapılmaktadır.
Periodontoloji Diş Eti Kesimi
Periodontoloji diş eti kesimi aynı zamanda Gingivoplasti olarak da isimlendirilmektedir. Bu diş etlerinde bulunan çizgilerin şekillendirilmesi amacıyla yapılmaktadır. Daha düzenli ve simetrik bir estetik görünüm hedeflenmektedir.
Bu uygulama yapılması öncesinde ilk olarak diş eti taşları varsa temizlenmektedir. Ardından da bölgesel anestezi uygulanmaktadır. Sonrasında 7-10 arası bir kontrol planı yapılmakta olup, işlem ortalama 1-2 saat almaktadır.
Periodontoloji diş eti kesimi sırasında diş eti dokusunu kesmek ya da dişin daha fazla görünmesini sağlamak için tekrar biçimlendirerek lazer kesim başta olmak üzere neşter ve koterden de faydanılabilmektedir.
Bu uygulamalar diş eti iltihaplarını engellemeyle sınırlı kalmadan, diş eti dokularının sağlıklı olmasını sağlaması bakımından da avantajlıdır. Bunun yanı sıra gülüş ve estetik sorunları önleme, diş boyutlarının orantılı biçimde oluşmasını sağlama gibi özellikleri de bulunmaktadır.
Periodontoloji Diş Eti Hastalıkları Tanı Ve Tedavileri
Periodontoloji diş eti hastalıkları tanı ve tedavileri öncesinde belirtilerden söz etmek gerekmektedir. Bu bölümün tedavisini yaptığı diş eti hastalığının en yaygın belirtileri genel anlamda şöyledir.
- Diş etinde şişlik
- Kanama
- Diş etinde kızarıklık
- Diş etinde çekilme ve sonucunda kök yüzeylerinin açığa çıkması
- Açığa çıkan kök yüzeylerinde hassasiyet
- Diş taşları nedeniyle diş eti kenarı veya diş aralarında görülen siyah bölümler
- Diş etiyle diş arasında iltihap gelmesi
- Diş sallaması, uzaması ve yer değiştirmesi
Bunların yanı sıra ağız içerisinde kötü bir koku ve tat da yer almaktadır. Şayet bu gibi belirtiler varsa Diş Eti Hastalıkları Periodontoloji tanı ve tedavileri için muayene gerekmektedir. Şayet erken dönemlerde ise cerrahi müdahale olmadan bazı durumlarda tedavi edilebilmektedir.
Diş ve kök yüzeyinin temizliği sonrasında oklüzyon kontrolü ardından çürükler 20 yaş dişleri alınarak mikro organizmaların birikmesinin önüne geçilmektedir. Diş eti yeniden dişe adapte olmakta, diş eti eski yerine geçerek doku cebi kaldırılmaktadır.
Periodontoloji Diş Eti Kanseri
Periodontoloji diş eti kanseri adından da anlaşılabileceği gibi diş etlerinde oluşan bir kanser şeklidir. Ağız ve diş rahatsızlıkları içinde en ciddi olanlardan bir tanesidir. Diş etlerinde hücrelerin olağanüstü biçimde büyümesiyle oluşmaktadır.
Tek noktada gelişip büyümesi mümkün olduğu gibi, ağız etrafında farklı doku ve organlara da ayrıca Periodontoloji diş eti kanseri sıçrayabilmektedir. Ayrıca dudak, bademcik, ağız ve tükürük bezleri etrafında görülmesi mümkündür. Her ne kadar çoğu zaman 40 yaş ve üzerinde görülse de farklı yaş gruplarında da yaşanabilmektedir.
Periodontoloji Diş Eti Tedavisi Fiyatları 2024
Diş Eti Hastalıkları Periodontoloji konusunda kullanılan farklı tedaviler vardır. Bu bakımdan Periodontoloji diş eti tedavisi fiyatları standart olmayıp her hasta için değişmektedir. Genel anlamda hastaların ön muayenesi yapıldıktan sonra fiyat teklifleri de yapılabilmektedir. Şayet tedavi kararı alınmışsa, uygulama sonrası dikkat edilmesi gerekenler de aktarılmaktadır.
Kişilerin bu süreçte çok sıcak yahut soğuk içecekler tüketmemesi, sigara ve tütün türevlerini kullanmaması gerekmektedir. Ameliyat ardından şişlik olmaması için dışarıdan buz aplikasyonları gerçekleştirilebilmektedir.
Yemek yeme ardından, su ile ağzı mutlaka çalkalamak unutulmamalıdır. Fırçalama da sadece dişlere olmalı, diş etleri rahatsız edecek şekilde olmamalıdır.
Sonuç
Periodontoloji diş eti hastalıkları tanı ve tedavileri her hasta için özel bir şekilde yapılmaktadır. Ön muayene ardından fiyatlar da dahil olmak üzere gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır. Kliniğimiz bu uygulamaları her hastasına başarılı bir şekilde gerçekleştirmektedir.
Bu uygulamanın nasıl olduğu Periodontoloji diş eti ameliyatı ücreti konusunu etkilemektedir. Ön muayene ardından ilişkin bilgiler verilebilmektedir.
Periodontoloji Diş Tedavisi makalemizin sonuna geldik dilerseniz diğer blog yazılarımıza alt kısımdan ulaşabilirsiniz. www.gokturkdis.com/ bağlantısından ise ana sayfamızı ziyaret etmeyi ihmal etmeyiniz.