Periodontoloji hastalarda farklı nedenlerden ötürü meydana gelen diş eti hastalıkları ve dişlerin etrafındaki dokularda oluşan rahatsızlıkları inceleyen bir bilim dalıdır.
Diş etleri ve dokularda oluşan iltihabi hatalıkları saptayan ve tedavi eden diş hekimliği alanlardan bir tanesidir. Ağız ve diş sağlığı için önemi olan dokularda meydana gelen, diş kökleri ve kemik iltihabı hastalıklarını tedavi etmektedir.
Böylece kişilerin ağız sağlığı bakımından hayat kalitesini arttırmaya olanak tanıyarak, erken teşhis ve tedaviyle diş kayıplarını minimum seviyelere indirmektedir.
İçindekiler:
- Periodontoloji Diş Eti Nedir?
- Periodontoloji Diş Temizliği Nasıl Yapılır?
- Periodontoloji İmplant Yapar Mı?
- Periodontoloji Nedir Nasıl Yapılır?
- Periodontoloji Tedavisi Ne Kadar Sürer?
- Periodontoloji Diş Eti Hastalıkları Tedavisi
- Periodontoloji Faz 2 Tedavi
- Periodontoloji Diş Eti Çekilmesi Tedavisi
- Periodontoloji Diş Eti Kanseri Tedavisi
- Periodontoloji Biyolojik Aralık Nedir?
- Periodontoloji Diş Temizliği Nasıl Yapılır?
- Periodontoloji Hangi Devlet Hastanelerde Var?
- Periodontoloji Hangi İlaclarla Tedavi Edilir?
- Periodontoloji Ameliyatları
- Periodontoloji Ameliyatı Sonrası
- Periodontoloji Fiyatları
- Periodontoloji Diş Eti Ameliyatı Ücreti
- Sonuç
Periodontoloji Diş Eti Nedir?
Periodontoloji diş eti nedir? Bu aynı zamanda gingiva olarak da isimlendirilmekte olup, her dişi boyun kısmının çevresinde ve dişin görünen bölümünün altında yaka gibi saran, rengi pembe olan bir dokudur. Kan damarları bakımından zengin olup diş köklerini muhafaza etmektedir ve çene kemiğine yapışık haldedir.
Diş eti hastalıkları, günümüzde farklı sebeplerden dolayı kendini gösterebilmektedir. Genel anlamda bunların belirtileri aşağıda olduğu gibidir.
- Diş etlerinde yaşanan kanama
- Dişler ve diş etleri arasında iltihabi akıntı
- Koyu kırmızı ya da mor renkli diş eti
- Şiş ve hassas diş eti
- Sürekli ağız kokusu
- Dişlerden kolay şekilde ayrılabilen diş etleri
- Sallanan ve giderek birbirinden uzaklaşan dişler
Periodontoloji diş eti nedir? Sorusunun yanı sıra rahatsızlanma yaşandığında ne gibi belirtileri olduğu genel anlamda bu şekildedir.
Periodontoloji Diş Temizliği Nasıl Yapılır?
Periodontoloji diş temizliği her hasta için özel şekilde, planlı olarak gerçekleştirilmektedir. Diş kayıpları ve farklı hastalıklar yaşanmasından önce yapılması gereken bu işlem, ağız sağlığı bakımından önem taşımaktadır.
İşlemden önce fiziksel muayene yapılarak, diş durumu değerlendirilmektedir. Muayene sonrası işlem için bir randevu verilmektedir. Bu aynı gün olabileceği gibi farklı bir gün de olabilmektedir. Randevu tarihi geldiği zaman diş yüzeyinde mevcut tartar ve plakları temizlemek için özel aletlerden yararlanılmaktadır.
Temizlik esnasında ultrasonik ve periodontal aletlerden faydalanılmakta olup, büyük tartar parçaları söz konusu aletlerin titreşimi vasıtasıyla gevşetilerek parçalanmaktadır. Ardından temizlemek için hava ve su püskürtülerek hastadan tükürmesi istenmektedir. Böylece ağızdan uzaklaşması yapılmaktadır.
“Periodontoloji diş temizliği nasıl yapılır?” sorusuna genel anlamda bu şekilde yanıt verilmektedir. Büyük tartar parçaları böylece yerinden çıkartılıp temizlendikten sonra ince aletler ile dişlerdeki küçük kalıntılar üzerinde çalışılmaktadır. Tüm bu süreçler esnasında yararlanılan aletler diş minesine zarar vermeden yalnızca diş planlarını ve tartarları temizlemektedir.
Periodontoloji İmplant Yapar Mı?
Diş kayıpları her ne kadar istenmese de farklı nedenlerden ötürü gerçekleşebilmektedir. Hem estetik hem de işlevsel bakımdan pek çok olumsuz durum böylece beraberinde gelebilmektedir.
Periodontolojide yaygın işlemler arasında implant yerleştirme de vardır. Bu temel olarak bir ya da birden çok diş eksikse uygulanmaktadır. Titanyum gibi biyo-uyumlu materyallerden imal edilmiş yapay diş kökleri doğrudan çene kemiğine sabitlenmektedir.
İmplant, kaybedilen doğal dişlerin işlev ve estetiğini geri kazandırmak için tasarlanmıştır. Üzerine konumlandırılan protez dişler ile kişinin doğal diş görünümü taklit edilebilmektedir. Böylece çiğneme fonksiyonu iyileştirildiği gibi yüz estetiği de desteklenmektedir.
Periodontoloji Nedir Nasıl Yapılır?
Periodontoloji tedavisi temel olarak iki ayrı yönteme sahiptir. Bunlardan bir tanesi cerrahi işlemlerdir. Eğer periodontal hastalıklar daha fazla ilerlemiş yapıdaysa bu çalışmalar gerekebilmektedir. Böylece dişleri çevreleyen derin periodontal ceplerdeki diş taşları temizlenmekte, cepler kaldırılmaktadır.
Düzgün bir kök yüzeyi sağlanarak hastaya daha kolay temizlenebilir bir diş eti formu kazandırılmaktadır. Bu kapsamda uygulanabilecek işlemlerden biri Subgingival Küretaj olup, burada başlangıç tedavisini takiben doku istenen iyileşmeyi göstermiyorsa lokal anestezi ile uyuşturularak yapılmaktadır. İltihabi dokular ve diş etinin altında olan diş taşları uzaklaştırılmaktadır.
Periodontoloji Flep Operasyonu halinde de uygulanabilmektedir. Bu hastalığın ilermesinin önüne geçmek, hastaya yeterli plak kontrolü sağlayabilecek ortamı hazırlamak için gerçekleştirilmektedir. İlgili bölge anestezi ile uyuşturulduktan sonra kök yüzeyi ve kemik açığa çıkacak şekilde kaldırılmaktadır.
İltihaplı dokular uzaklaştırıldıktan sonra kök yüzeyi düzleştirilerek, gerekli kemik düzeltmeleri sağlanmaktadır. Bununla birlikte hastalıkların erken dönemlerinde cerrahi olmayan yöntemler de kullanılabilmektedir.
Başlangıç seviyesindeki tedavilerde diş ve kök yüzeyi temizliği sağlanmakta, oklüzyon kontrol edilmekte, ağız hijyeni konusunda eğitim verilmektedir. Yemek artıklarının ve mikroorganizmaların kolay şekilde birilmesine neden olan retansiyon alanları da kaldırılmaktadır.
Periodontoloji Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Peridodontoloji tedavisi süresi genel anlamda 3 hafta ile 6 ay arasında devam etmektedir. Gibi farklı konularda müdahale yapılabilmektedir. Diş implantı yaptıranların yorumları incelendiğinde ortalama olarak bu zaman aralığı ortaya çıkmaktadır. Zira Periodontoloji için başvuran her hastada farklı hastalıklar bulunabilmektedir. Bu bilim dalı,
- Gingivitis
- Gummy Smile
- Hafif-orta dereceli periodontitis
- İleri periodontitis
- Eksik dişler
- İmplant yerleştirme
- Osteoplasti
- Gingivoplasti
- Kemik grefti
- Derin cep temizliği
- Kron uzatma
Periodontoloji Diş Eti Hastalıkları Tedavisi
Periodontoloji diş eti hastalıkları tedavisi erken dönemde yapılması durumunda eski sağlığa döndürmek mümkündür. Bazı durumlarda yalnızca iyi bir ağız bakımı ile profesyonel diş taşı temizliği de tedavi için yeterli olabilmektedir. Bununla beraber her hastada ağız ve diş sağlığı, yaşanan problemler değişmektedir.
Bu bakımdan diş eti hastalığının derecesine göre diş eti hastalıkları tedavisi Periodontoloji şekline ve aşamalarına göre farklılık sahibi olabilmektedir. Temizliğin yanı sıra durum bağlı olarak küretaj ve kök yüzeyi düzleştirmesi de önerilebilmektedir. Bu işlemler sırasında özel dental aletlerden faydalanılarak plak ve diş taşları diş eti cebinden uzaklaştırılmaktadır.
Şayet söz konusu tedavi yeterli olmadığı halde, operasyonlar da ayrı bir şekilde yapılmaktadır. Unutulmaması gereken diş eti hastalıklarının kendi kendine gargara, vitamin ve antibiyotik gibi hastalıklar ile iyileşmediğidir. Dolayısıyla profesyonel yardım almak gerekmektedir.
Her hastalıkta Periodontoloji diş eti hastalıkları tedavisi de erken teşhisi ve tedavisi olduğunda dişleri ve diş etlerinin sağlığını korumaya olanak tanıyabilmektedir. Şayet tedavi edilmeden bırakılırsa kayıplar olabilmektedir.
Periodontoloji Faz 2 Tedavi
Diş hekiminiz tarafından FAZ I ile tedavisi tam yapılamayan bir durum fark edilmişse cerrahi işlemler tavsiye edilmektedir.
Cerrahi periodontal işlemler hastalığın temel nedenini kaldırdığı, Faz I tedaviyle uzun süreli periodontal sağlık ve devamının sağlanabilmesi için gerekli ortamın hazırlandığı cerrahi safhalardan meydana gelmektedir. Başlangıç tedavisi ardından,
- Kalan cep derinlikleri
- Diş eti büyümeleri ve çekilmeleri
- Kemik kaybının varlık ve şekli
- Diş eti miktarı
Tarzı kararları etkilemektedir. Cerrahi tedavi seçiminde belirleyici olan unsurlar hasta ve dokuya ait özelliklerdir. Ayrıca mevcut periodontal hastalığın seyri yaygınlığı da önem taşımaktadır. Periodontolji faz 2 tedavi konusunda gerekli bilgiler hastalara uygulama öncesinde verilmektedir.
Periodontoloji Diş Eti Çekilmesi Tedavisi
Periodontoloji diş eti çekilmesi tedavisi kronik olarak adlandırılan diş eti iltihaplanmaları ve diş çevresinde olan kemiğin erimesi sebebiyle meydana gelen diş eti çekilmelerinde tamamen ortadan kaldırması mümkün olmayabilmektedir.
Bununla birlikte diş eti tedavilerinin yapılması ilerlemenin, diş eti çekilmelerinin ve kemik erimesinin durdurulması adına gerekmektedir. Bu gibi hallerde uygulanan tedavilerde diş taşı temizlikleri kök yüzeyi düzleştirmesi ve gerekliyse flep operasyonlarıdır. Bunlar sayesinde durumun daha kötüye gitmesine engel olunabilmektedir.
Periodontoloji Diş Eti Kanseri Tedavisi
Periodontoloji diş eti kanseri tedavisi de hastalara uygulanabilmektedir. Bu ağız içinde diş etlerinde başlamakta olup, zaman içerisinde komşu dokulara ve kemiklere yayılabilmektedir. Tespiti zor bir rahatsızlık olmayıp şu gibi belirtileri bulunmaktadır.
- Diş etinde kanama
- Diş eti şişmesi
- Diş etinde renk değişikliği
- Ağrı
- Diş eti çekilmesi
- Dişlerde sallanma
- Ağızda yara
- Ülser
Nedenleri ise kendi içerisinde çeşitlilik gösterebilmektedir. Sigara ve tütün ürünleri, aşırı alkol kullanımı, kötü ağız hijyeni, HPV enfeksiyonu ve genetik yatkınlık bunlardan bazılarıdır. Periodontoloji diş eti kanseri tedavisi kanserin yayılım aşamasına, evresine göre farklılaşabilmektedir.
Örneğin erken evrelerde çıkartılması ve etraf dokuların cerrahi olarak temizlenmesi uygulanabilmektedir. Ancak ileri aşamalara başlamışsa kemoterapi, radyoterapi ya da immünoterapi gerekebilmektedir. En başında teşhis konulabilmesi için ise muayene olmak gerekmektedir. Şayet diş eti kanserinden şüphe ediliyorsa, doku incelemesi ve kanser hücrelerinin mevcudiyeti yahut yokluğunun tespiti için biyopsi yapılabilmektedir.
Periodontoloji Biyolojik Aralık Nedir?
Periodontoloji biyolojik aralık temel olarak diş kemiği ve diş eti arasındaki kalan boşluk cevabı açıklanmaktadır. Sağlıklı bir ağza sahip olan kişilerde diş eti diş etrafına gergin bir görünüm taşımaktadır.
Periodontoloji Diş Temizliği Nasıl Yapılır?
Hastalar uygulama öncesinde periodontoloji diş temizliği konusunu merak edebilmektedir. Bu işlem el aletleri kullanılarak yapılabilmekte olup ultrasonik makineler ile de gerçekleştirilebilmektedir. Temizleme işlemi her hasta için özel bir şekilde planlanarak uygulanmaktadır.
Periodontoloji Hangi Devlet Hastanelerde Var?
Birçokilde ve ilçede bu bölümü bulmak mümkündür. Bunun yanı sıra kliniğimiz de kapsamlı hizmet verilmektedir. Eğer periodontoloji hizmetleri almak istiyorsanız bizimle iletişime geçerek sorunlarınız hakkında bilgi alabilirsiniz. Ayrıca muayene için randevu alabilirsiniz.
Periodontoloji Hangi İlaclarla Tedavi Edilir?
Periodontoloji hangi ilaçlarla tedavi edilir sorusuna hastalara göre farklı yanıtlar verilmektedir. Çünkü periodontoloji kapsamında ne yapıldığı her hasta için aynı değildir. İlaçlar da buna göre reçete edilmektedir. Genel anlamda hastalar kendilerine hangi ilaçlar reçete edilmişse bunları söylendiği gibi almalıdır.
Periodontoloji Ameliyatları
Periodontoloji ameliyatları her hasta için özel bir şekilde yapılmaktadır. Yukarıda verdiğimiz uygulamaların dışında gigivektomi ve gingivoplasti de yer almaktadır. Kalınlaşmış olan diş eti kenarlarına fizyolojik form vermek, diş eti morfolojisini düzeltmek ve fibrotik diş eti büyümesini tedavi etmek için kullanılmaktadır.
Periodontoloji Ameliyatı Sonrası
Periodontoloji ameliyatı sonrası kişiler ilk 24 saat içinde sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Operasyona dahil olan bölge ile çiğneme olmamalıdır. Ilık ve yumuşak yapıda olan yiyecekler ise uygundur. Aynı zamanda asitli meyve suları, alkollü içecekler ve baharatlı yiyeceklerden de uzak kalmalıdır.
Periodontoloji Fiyatları
Dişler sadece işlevsel değil, aynı zamanda estetik bakımdan da büyük bir önem taşımaktadır. Bu bakımdan diş sorunları yaşanıyorsa en kısa sürede çözüm almak gerekmektedir. Ancak problemler ve bunların neden kaynaklandığı her hastada aynı değildir ve farklılaşmaktadır.
Ne gibi tedavilerin yapıldığı, kişilerin sigortasının olup olmadığı da yine periodontoloji fiyatları konusunda etkisini göstermektedir. Dolayısıyla her hastaya sunulan fiyatlar aynı değildir. Kişiler iletişime geçip gerekli bilgileri verdikten, ön muayeneler yapıldıktan ve fiyatlar da genel anlamda belirlenebilmektedir.
Ayrıca ameliyat yapılmasına karar verilmişse ameliyatın nasıl olduğu, zorluğu, ne tür bir anestezi kullanıldığı, implant uygulamaları ve cerrahi müdahaleler de Periodontoloji fiyatları konusunda değişikliğe yol açabilmektedir.
Periodontoloji Diş Eti Ameliyatı Ücreti
Periodontoloji kapsamında uygulanabilecek olan farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Çünkü ağız ve diş sağlığı sorunları her hastada farklılık gösterebilmektedir. Ameliyat da bunlardan bir tanesi olup her hasta için Periodontoloji diş eti ameliyatı ücreti aynı değildir.
Genel anlamda hastalığı ne olduğu, ne kadar ilerlediği, hastanın profili, ameliyat planı ve ne kadar yapıldığı, ortalama ne kadar süreceği ücretleri etkilemektedir. Şayet cerrahi operasyon uygulamasına karar verilmişse, fiyat bilgileri hastalara verilmektedir.
Periodontoloji diş eti ameliyatı ücreti dışında ameliyat ardından dikkat edilmesi gereken konular üzerine de bilgilendirme sağlanmaktadır. Hastaların operasyon ardından hayal ettiği başarılara kavuşması için bunlara da özen göstermesi gerekmektedir.
Sonuç
Periodontoloji içerisine farklı tedavi türlerini alan bir tıp dalıdır. Eğer diş sorunları yaşıyorsanız kliniğimiz ile iletişime geçerek bu kapsamda hizmetler almanız mümkündür. Hem cerrahi hem de cerrahi olmayan işlemler hastaya göre özel şekilde yapılmaktadır.
Periodontoloji (diş temizliği) dahil ağız ve diş sağlığı konusunda farklı rahatsızlıkları ele almaktadır. Bu kapsamda morarmadan diş eti çekilmesine kadar farklı durumlara müdahale edilebilmektedir.
Bu müdahalenin nasıl olduğu hastadan hastaya göre değişmektedir. Zira morarma, diş eti çekilmesi ya da kanserde uygulanan tedavi yöntemleri farklıdır. Bu nedenle ön muayene yapılıp gerekli bilgiler alındıktan sonra tedavi planı da uygun şekilde oluşturulmaktadır.
Bu süreç esnasında Periodontoloji diş eti ameliyatı ücreti konusunda da bilgilendirme gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda tedavi öncesi ve sonrası süreçte hastalara özen göstermesi gereken konular da açıklanmaktadır. Periodontoloji (diş temizliği) ve diğer tedavilerin başarıya ulaşması için hastaların da bunlara özen göstermesi şarttır.
Periodontoloji Diş Tedavisi makalemizin sonuna geldik dilerseniz diğer blog yazılarımıza alt kısımdan ulaşabilirsiniz. www.gokturkdis.com/ bağlantısından ise ana sayfamızı ziyaret etmeyi ihmal etmeyiniz.
- Diş Çekimi Sonrası İltihap Belirtileri
- Cerrahi Diş Çekimi
- Diş Çekimi Sonrası Kanama Durmuyor
- Tek Taraflı Çene Çıkması Belirtileri
- Dijital Anestezi Nedir?